am fost la nunta unei colege de facultate. silvi. cred ca a fost nunta la care am discutat cel mai mult. printre altele s-a infiripat o discutie despre cuvinte romanesti, expresii regionale, ticuri verbale etc.
voi mentiona concluziile:

  • asa cum altii au 400 de cuvinte pentru zapada, asa avem noi multe cuvinte pentru macar: basca (cu ş) fiind unul dintre favorite! aa si batar (cu ă)!!
  • imi plac in mod deosebit cuvintele gen: spais (pentru camara), legheleu (cred ca pentru camp), pult (pentru tejghea), fitancau (pentru flacau)
  • exista expresii in care se foloseste pasivul in locul activului: am fost dusa/ iesita in loc de am iesit/ eram iesita
  • imi plac adverbele: numaidecat, indata. propun folosirea lor in loc de imediat!
  • se pare ca se foloseste constructia: merg decat acasa! rog participantii la conversatie sa-mi mai explice inca o data ce insemna!
  • momentan dispun de ticul verbal: cumva! e un cuvant care se poate folosi oricum oricand in orice situatie!
unul dintre participantii la discutie era un norvegian stabilit, insurat in romania, care cunostea (incredibil!) mare parte din expresiile de mai sus! in cazul in care nu reiese din ce am scris pana acum, vreau sa mentionez ca iubesc expresiile cu iz regional!!

later edit: pentru fanii dj boros




You Should Be a Film Writer



You don't just create compelling stories, you see them as clearly as a movie in your mind.

You have a knack for details and dialogue. You can really make a character come to life.

Chances are, you enjoy creating all types of stories. The joy is in the storytelling.

And nothing would please you more than millions of people seeing your story on the big screen!

visuri

visez in fiecare noapte. mult si in culori. uneori orase pe care nu le-am vazut, dupa povestile altora. cu multe detalii. alteori lucruri de peste zi, reinventate si repovestite.

ieri seara mi-am lasat buletinul acasa la arad pentru ca trebuie sa-l schimb. in vis imi aparea buletinul in portofel. in vis ma gandeam daca nu l-am lasat acasa totusi. mi se intampla frecvent sa visez chestii reale, si sa-mi apara chiar realul in vis.

am dormit cu geamul deschis. incepe sa fie cald seara in apartament. oare in timpul verii avem numai visuri de vara?

cam in fiecare zi ma uit pe blogurile mele preferate sa vad cine ce a mai scris. in ultima vreme e liniste. nici mie nu-mi prea vine sa scriu. sunt cufundata in ganduri de vara, unde merg in micul concediu, ce fac in vikend, cu ce ma imbrac, sa-mi las bretonu sa creasca, ce sa mai citesc. am postat o data despre carti pe care as dori sa citesc la recomandarea altora, dar din pacate nu am prea primit sfaturi. cred ca vara ne face pe toti sa gandim mai incet si mai putin.

la timisoara e soare si cald, primavara n-a venit, dar a venit direct vara. in sfarsit putem purta sandalute, flipflopsi, fuste de vara, maiouri si alte chestii lejere.

trec prin faza galben acum:)

observ o nou metoda electorala a primarilor: profilul de haifaiv. e ca un fel de cv monden in care pe langa realizari pui si poze cu familia sau din concediu. ce mai, ne modernizam!!?!

e unu jumate

am avut mult de lucru, am baut aproape un litru de cafea, am tradus cuvinte cu alte cuvinte. e unu jumate! am dus geanta la reparat am cumparat de mancare, am mancat, am scris, am citit si s-a facut unu jumate! intr-un fel nici nu-mi dau seama cat de repede a trecut timpul. as fi zis ca e maxim 11, dar e mult mai tarziu.

radu zice ca as putea sa scriu un roman in timpul orelor de serviciu, dar nu e asa. uneori am enorm de munca alteori foarte putin. cred ca ar iesi un roman prost, fara legaturi intre capitole si personaje.

azi e una din zilele in care am un bolovan in loc de cap, trebui sa repet fiecare amanunt in gand ca sa nu uit, trebui sa-mi notez tot ca sa nu omit ceva. daca lunea s-ar transforma in vineri, am fi cu totii mai fericiti. sa se desfinteze lunile deci!

am avut un weekend mai plin ca de obicei. vineri am fost la un concert clasic pe malul begai, dupa am iesit cu colegii de birou. sambata am fost la arad si am iesit cu fostii colegi de liceu. a fost amuzant, si s-a lasat cu redds-uri si becks-uri. duminica am fost sa-l vad pe radu la baschet si la film. la 21. mi-a palcut mult. imi place tot mai mult sa merg la cinematograf. nu cred ca au fost nici doua saptamani in 2008 in care sa nu merg deloc la cinematograf. e bine cand esti coplesit de diverse activitati.

cel mai tare ma enerveaza oamenii in romania.

am fost in cehia. la tara in cehia arata altfel decat la tara in romania. oamenii isi ingrijesc casele, care arata de la foarte frumos pana la foarte civilizat, campurile sunt cultivate, nu tufe de buruieni. oamenii sunt mai relaxati si mai natural amabili.

oamenii din romania sunt frustrati, de munca si de viata in general. stau in trafic prea mult ca sa mai zambeasca, platesc prea mult pe alimente sau mananca foarte prost, isi fac munca in scarba, isi petrec timpu liber obosindu-se, sau muncind, n-au teluri, n-au vise, se simt subjugati sefilor lor din strainatate, fac curat superficial, imping gunoiu' sub covor.

oamenii din romania se simt obositi si batrani foarte devreme. majoritatea fac facultate pentru ca asa se face, se casatoresc de frica gurii lumii.

oamenii din romania sunt tristi, distrusi si fara perspectiva si daca sunt tineri si nelinistiti.

si totusi, romania is my country, vorba cantecului.

ganduri de mai

n-am scris demult. cred ca din cauza ca am multe idei in ultima vreme. prea multe. saptamana trecuta am fost la praga. am vazut lucruri frumoase, am pozat lucruri frumoase, am vizitat locuri frumoase, am ascultat o limba urata din care nu inteleg nimic in afara de "multumesc", mi-am cumparat lucruri frumoase. promit o scurta poveste despre praga mea cat de curand.
cu atat mai greu imi e acum sa ma concentrez dupa toata saptamana de deconectare. nu am chef de munca, as vrea sa fie vacanta de acum incolo. numai gandul la concediul din septembrie care e atat de indepartat ma face sa ma intristez subit. pana atunci cu ce ma ocup? cu cine votez? imbatranesc si am senzatia ca vremea trece din ce in ce mai repede. cand aveam zece ani asteptam cu nerabdare sa fac 18, si acum ma gandesc cu groaza la cei 25 care se apropie cu pasi parca prea repezi.
am citit una alta in ultima vreme, acum rasfoiesc activ cartea trendy-ului bucurenci, blogul scos la imprimanta, ascult kate nash si shantel, ma uit la seriale americane, merg la cinema, urmaresc drama fotbalului de liga romaneasca, dorm mai putin, adica incep sa ies din hibernare, si parca incepe sa-mi treaca si astenia de primavara care a inceput in ianuarie.
luna mai e o luna buna, cred ca toate lunile mai au fost luni bune pentru mine. atunci sa fie mai tot anul!!