Rooibos


Asa arata bunatatea de tufa care devine apoi ceai.

Carla Bruni avea la un moment dat un consort francez, filosof si cu par balai, pe nume Raphael. Lui ii erau dedicate majoritatea cantecelor scrise de ea. Acum s-a cuplat (potrivit unui tabloid francez) cu Nicolas Sarkozy. Astept cu interes piesele/albumele dedicate acestuia.

jeni i challenge you sati faci lista de craciun dupa ce ia terminat cu bibliotecile!!

  1. noul (ultimul) Harry Potter
  2. Miss Platnum
  3. Gogol Bordello
  4. Parov Stelar
  5. Everything is illuminated (desi e destul de vechi l-am descoperit in 2007)
  6. California Dreamin'
  7. Heroes serialu'
  8. Jonathan Safran Foer si Nicole Krauss
  9. o fotografa careia i-am uitat numele, a avut expozitie la Munchen in toamna
  10. cartile lu' Jamie Oliver
  11. tavita ce mi-am cumparat-o de curand, la care visam de mult
  12. emisiunea eco a lu' Bucurenci
  13. Mondenii
  14. Peter Hoeg un autor inca netradus in Romania

...

La cumparaturi

Saptamana asta marti m-am decis sa gatesc ceva bun si sanatos (desi partea cu sanatos e mereu discutabila, am pus unt, cascaval si sunca, in cantitati foarte mici cei drept). dupa ce cobor din rapidul autobuz 33, cei drept cumparasem deja una alta de la Bega, ma indrept cu pasi grabiti inspre improvizatia de piata de langa blocul meu, ca sa cumpar legume. am luat ciuperci, rosii, clementine si verdeturi, dupa care m-am indreptat cu pasi si mai repezi spre bloc. pe drumul meu dau peste doua adolescente extrem de nesimtite. dupa ce si-a savurat ciocolatica tricolor cu rom, una dintre ele azvirle ambalajul acestuia pe jos (nu ca ar fi fost mai de inteles daca o lasa tacticos sa cada pe jos!) in contextul in care in imediata apropiere se afla un cos de gunoi (nu exista oricum vreun context in care sa arunci ambalaje pe jos). la care eu, in modul cel mai ostentativ cu putinta, incarcata cum eram ridic hartia (din noroi), si o duc la cos, sub privirile dispretuitoare ale celor doua.
cu ocazia aceasta am ajuns la concluzia ca unii locuitori ai acestei tari se razbuna pe biata noastra planeta. se citeste o voluptate de a distruge pe fata celor care arunca gunoaie in alta parte decat in locurile amenajate pentru asa ceva, de parca ar fi un fel de refulare a vietii proaste pe care o duc, conform sintagmei "ia de aici" planeta idioata. nu trebuie sa devenim toti pseudoecologisti cabotini, dar macar un minim de bun simt ar trebui sa avem cu totii in noi, in primul rand in ceea ce priveste mediul inconjurator..


Afara e vant puternic, freza cedeaza, ochii lacrmieaza... cam asta e tiparu banatan. mie imi place tare mult cafeaua. pentru ca eram zgribulita intr-un supermarket, si imi era somn de la prea multa munca mi-am luat o cafea de la automat (fara pretenti, cu un orizont de asteptari foarte scazut, evident!). intr-un pahar simplu de plastic alb, fara cubulete colorate de zahar, dar aburinda, mi-a surprins papilele gustative in mod pozitiv. totusi prefer sa beau cafeaua din ceasca, cu mai mult lapte, stand comod si ascultand muzica, citind ceva sau vorbind cu cineva. sunt oricum convinsa ca bautul cafelei impreuna sprijina socializarea si schimbul de idei.

("Qual" inseamna "chin" in germana)


(Probabil cei mai buni soferi din lume!!!)

Porcusorul isteric statea cocotat intr-un cires. Trece pe acolo un caine si il intreba: - Ce faci acolo mai porcusorule? - Mananc visine! - Pai bine mai porcusorule, da' tu stai intr-un cires! Porcusorul enervat peste masura: - Le-am adus de acasa!

Porcusorul isteric se plimba prin padure si striga catre zana cea buna: - Te omor! Te omor! - Nu ma omori si iti voi indeplini doua dorinte. - Bine, baga un cui in pomul ala astfel incat sa nu-l mai poata scoate nimeni! Zis si facut. - Si a doua? - Scoate-l afara!

Porcusorul isteric in autobuz. O batranica ii spune: - Nu va suparati, puteti va rog sa inchideti geamul, ca e frig afara. Porcusorul tranteste geamul: - Na-ti, fi-ti-ar fata a'dracu', acum e cald afara?

Nichita

in zilnica-mi revista a presei am citit acest articol despre nichita stanescu. inca de cand am primit cadou monografia nichita stanescu, mi-a placut foarte mult de dora, ultima lui sotie. imi aduc si acum aminte ca mi-au placut foarte mult pozele alb-negru din carte.
in adolescenta am avut multe "faze literare", la inceput mi-a placut foarte mult dickens (chiar foarte mult), in special Marile Sperante, pe care am inceput-o pentru ca mama mi-a zis ca n-as intelege-o. dupa aceea mi-au placut pe rand eliade, kundera, si alti catva scriitori. dintre poeti mi-au placut bacovia (era un trend la noi in clasa la un moment dat), invatasem multe versuri de pe de rost; marin sorescu si nichita.
cu mare drag recitesc poezii de nichita stanescu. am dus un anume volum peste tot cu mine: in locurile unde am locuit in cluj, la vascau, cand mergeam vara. niciodata n-am citit tot volumul, aveam poezii preferate pe care desi le stiam, in mare, pe de rost le reciteam cu mare interes. probabil ca sunt poeziile cele mai placute de public, sau poate ca sunt poeziile preferate ale autorului, in orice caz sunt poeziile mele prefereate de multa vreme!!

Lista de craciun

Aud io ca toata lumea isi face liste de craciun, asa ca mam gandit sa ma conformez. pentru a evita imbulzeala de sarbatori, va propun sa incepeti numaidecat cu achizitionearea cadourilor. va anunt pe aceasta cale ca le primesc si anticipat.
here it is:

1. orice de la lush, exceptand demachiant si deodorant, ca dinalea am deja

2. chestii dragute pentru casa, gen farfurii albe frumoase, boluri de bambus, recipiente de tinut condimente, cutii shi cutiute, etc.

3. carti. nu jamie oliver ca le am (ms jeni inca o data!!) sau daca insistati pe jamie oliver atunci "cu jamie in italia" (desi multe ingrediente nu se gasesc la noi), nu nicole krause. imi plac multe din noile aparitii din biblioteci, nu neaparat polirom. eventual traducerea harry potter, daca nu va place altceva.

4. cercei. colorati, amuzanti, atarnaciosi.

5. abonament la ELLE

6. manushi lungi pana la cot, musai colorate... sau negre daca altele nu se gasesc

7. paltonul de mai jos (aluzie radu)

8. o pereche de ugg boots (eventual din state, dc avem rude acolo)

Cu mentiunea:

1.lista nu este dedicata exclusiv mosului.
2.nu sunt trecute in ordine, propunerile de cadou sunt intersanjabile.


De pe urbansyle...

Mie imi plac modele astea doua. sunt mai conservatoare!


Si daca totusi e cuplata cu Lazarus si e in Tahiti???


No comment!

(via Ioan T Morar)

Nu stiu altii cum sunt da mie imi place mai mult de porcusorul isteric decat de mistretul furios!!

"Mistretul furios isi cumpara o bicicleta si se plimba prin padure. Iepurasul, fugind pe langa el, ii tot striga: "O sa cazi! O sa cazi!". Mistretul, nervos: "N-o sa cad! N-o sa cad!". Pana la urma cade intr-o groapa. Iepurasul, vesel: "Vezi, ti-am zis eu ca o sa cazi!" Mistretul ii raspunde: "Parchez unde vreau, da!?"

deunazi am fost la un film absolut mediocru din toate punctele de vedere. "no reservations"! probabil ca radu ar zice - asta ca sa scuze filmu- ca asta era intentia regizorului, sa faca un film mediocru. doua lucruri bune a avut filmu insa:

1. era vorba despre bucatarii-sefi, asa ca s-a gatit

2. fetita din rolul principal, care a jucat si in little miss sunshine, a facut un rol foarte bun

concluzia filmului a fost o vizita la un hypermarket pentru a cumpara cele necesare pentru gatit, care s-a soldat, din nefericire destul de tragic, el "avand altceva mai bun de facut decat sa piarda vremea la cumparaturi", ea "suparandu-se ca n-a avut timp sa se uite pe toate rafturile din magazin".



timisoara este "ceau-city" pentru ca toata lumea spune "ceau" sau "ceao" in orice situatie, chiar si cand s-ar impune "buna ziua" sau "la revedere". "servus" nu are asemenea valente. exista asa un "servus" cu intonatie preieneasca, care se poate spune si unor oameni mai in varsta, dar in situatiile distante se folosesc formule de salut distante. asa e moda!!


clujul e cald shi inghesuit de oameni si de cladiri, timisoara e plina dar mult mai impunatoare la nivel de cladiri in cartiere.


clujul e mai simpatic, mai vesel, mai boem; timisoara nu stiu cum sa zic ca e, poate stilistic mai studiata la nivel urban.


clujul are locuri, si oameni (majoritatea neo-clujeni) frumosi, veseli, cu care si plictiseala e vesela, cu care nici nu trebuie sa porti discutii deosebite ca sa fie placute; timisoara are oameni pe care nu-i cunosc, locuri care sunt doar niste nume si reclame de locuri, pentru ca nu intru in ele.


clujul are un cartier senzational, grigorescu, in care am locuit 5 ani, in care unele blocuri cu 4 etaje imi par ca niste case; timisoara are fabrik si iosefin, cartiere mai frumoase ca centrul orasului.




in 10 ani vreau sa am o casa la tara, sau undeva mai retras, in care sa incapa toti prietenii mei sa doarma peste noapte, sa ramana peste weekend; in care sa gatesc (fara sa aiba mancarea numai gust de condiment); in care sa fie cald si placut, sa miroasa a curat si a mancare; in care sa am toate lucrurile pe care visez sa le am, de la wok pana la toate prostioarele (in)utile pentru bucatarie si menaj; in care sa am o baie mare cu un raft de prosoape albe fluffy, flori, si multe sapunuri colorate si mirositoare.




dar pana atunci trebuie sa ma imprietenesc cu timisoara!

in plictiseala-mi cotidiana am gasit o postare simpatica despre cel mai activ-inactiv personaj al momentului.... ELODIA... (cred ca va ajunge in curand She Who Must Not Be Named)




am citit zilele trecute un articolash scris de dobrovorschi despre raceala ca vacanta. avand in vedere ca si eu ma confrunt de cateva zile bune cu acest fenomen, mai mult sau mai putin neplacut, parca incepe sa-mi surada ideea unei raceli-all-inclusive, cu un delicios cocktail fervex si vitamina c, cu infuzii fresh de olinth, cu supica de pui, cu tone de servetele de suflat nasu, cu somn de dupa-masa... vorba ceea: mi-e dor sa mai merg la un ceai, sa fiu liceanul balai!!
nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la cat timp as putea petrece in pat nefacand nimic, parca imi vine sa-i scriu la mos nicolae, ca vine mintenash, sa-mi aduca o raceala usoara.



ieri am facut (prin radu) o imensa descoperire (care poate imi va schimba viata din nimic in ceva mai bun... vorba lu chirila): individu de la gogol bordello este ucraineanu "humble translator" din filmu "everything is illuminated". cine n-a vazut filmu musai sa-l vada. as putea sa umplu pagina cu citate din memorie. prima parte a filmului mi se pare senzationala. numa by the way asa, autorul cartii dupa care s-a facut filmu mi se pare genial, jonathan safran foer.
bun, dar sa revin la balkan sound. de ce imi place de fapt?(dincolo de faptul ca mi-am scris lucrarea de masterat despre imagini balcanice in literatura germana din romania) probabil ca visceral sunt fana a genului, asa ca apartenenta a spatiului geografic. pe urma ar mai fi soundul pe alocuri "colorat" si "greu". chiar ma gandesc acum la o asemanare intre mancarea traditionala romaneasca, o imbinare intre carbohidrati si proteine legate de un sos hipocaloric, stinse de diverse acreli sau mai rar acum iarna, salate. asta mancam, asta suntem, asta ascultam.
imi place miss platnum, imi place gogol bordello, imi plac zdob si zdub, imi place bregovic, evident!! e un soi de betie vesela in cuvinte dar mai ales corzi de instrumente.
imi place miss platnum! imi plac textele si vocea ei! am vazut-o saptamina asta la marutza. si pe langa muzica imi place la ea ca nu si-a pierdut sau refulat romanitatea!!
cu caracter informativ: nu mi se pare neaparat ca gogol bordello au intrat pe "axa" zdob si zdub. zdob si zdub au fost incet-incet "de-balcanizati", au adoptat tot mai mult stilul de rock romanesc daca exista asa ceva, in timp ce bordello fac referire la un spatiu balcanic mult mai mare, fostele state sovietice, chiar daca o parte din trupa e american, dupa cum am auzit!


nu cred ca exista multi oameni in romania care sa nu stie cine e captain planet. captain planet este ceea ce iese cand un african, un american, o domnisoara din urss, o asiatica si un latino-american isi unesc fortele. nimic neobisnuit pana aici, doar ca si captain planet la randul sau pare a fi american. de aici intrebarea: daca toate popoarele si-ar unii fortele ar iesi un american?
va recomand vizionarea vechilor episoade (care pe mine m-au facut sa inchid lumina din cand in cand, la sugestia planetarilor evident!!) veti descoperi mici amanunte (cum ar fi rochia mulata pe corp a gaiei, mama natura, care la multe faze pare ca aproape se cupleaza cu captain planet), si veti constata probabil cat de prost era realizat desenul animat care va atragea ca un magnet in fata televizorului.

powered by take polution down to zero

jurnal de tara


de cand am ajuns in germania, de aproximativ o luna deci, incerc sa-mi adun gandurile sa astern pe blog impresiile mele cu privire la natia germanica. e destul de greu pentru ca in general sunt niste chestii pasagere, la care ma gandesc fie cand merg pe jos, fie in autobuz, si pe care le uit usor. probabil cea mai puternica impresie mi-au lasat-o masinile de tuns iarba, pe care nu trece o zi sa nu le vezi active, tunzand un gazon oricum impecabil. in general curtile sunt pline de gradinari amatori, care-si ingrijesc cu acribie ghivecele de flori, sau alte sortimente ale florei autohtone, sau care tund aproape cu liniarul gardul viu din fata casei. pe locul doi, asa intr-un top al impresiilor, s-ar situa numarul mare al iubitorilor lui bahus. putine au fost zilele in care nu am intalnit un betiv. am fost de-a dreptul socata sa constat cat de multi sunt, si ii intalnesti peste tot, in autobuz, in alimentara, in fata universitatii chiar. un coleg de la camin zicea ca beau din cauza vremii proaste!! pentru a continua acest clasament, as mai dori sa enumar alte cateva aspecte pe care le-am remarcat in timpul sederii mele aici: germanii inca nu se impaca cu ideea ca sunt extrem de multi straini, exista inca o ura puternica fata de de toti cei care vorbesc alta limba, sau care vorbesc prost germana; vanzatorii sunt niste robotei, setati sa fie amabili, sa te intampine cu un salut mecanic-amabil, sati multumeasca in momentul in care le pui banii in palma, si sa-ti spuna la revedere cu un zambet studiat, deja cu privirea inspre urmatorul client; se vorbeste la fel de mult despre vreme ca in marea britanie, dat fiind faptul ca vremea este asemanatoare unui noiembrie de cluj, adica ploios, rece si mohorat.
poate ca toate trairile mele sunt oarecum influentate de faptul ca nu mi-a placut aici, poate ca doar in landul hessen e asa, cine stie? va invit sa ma contraziceti daca gresesc, sau sa ma aprobati, daca e cazul.

ieri am terminat de citit noul/ultimul harry potter. pe la orele serii odata cu parcurgerea ultimelor pagini m-a napadit o profunda tristete. indelung asteptatul, indeajuns comentatul si anticipatul ultim volum are un sfarsit! si acum ce urmeaza? ce vor face mii de fani? cineva imi spunea ca ar fi senzational ca autoarea sa mai scrie un volum in care personajele sa fie trecute de prima tinerete. nu stiu ce sa zic. cert este ca pentru mine farmecul cartii consta in faptul ca majoritatea personajelor erau adolescenti.
sunt multumita de carte, odata pentru ca am cumparat-o la un pret mai mic decat in romania, dar si pentru ca mi-au placut diefrite aspecte. mi-a placut "ascensiunea" lui ron, mi-a placut epilogul, care mi s-a parut extrem de amuzant, mi-a placut solutionarea diferitelor fire epice, daca le pot numi asa. unele erau anticipabile, sau ma rog, am sperat eu sa am dreptate, altele au fost surprinzatoare. am fost aproape de lacrimi la aflarea mortii unuia dintre personajele mele favorite, ca un adevarat harry potter-junkie.
trei zile am fost prinsa cu totul de mirajul cartii, si- ca in cazul altor cartii care mi-au placut foarte mult- mi-am dorit sa nu se mai termine...


multi m-au intrebat cum imi umblu zilele, ei bine: dimineata cand ma trezesc cu soarele in ochi, pe la orele 8 ale germaniei (doar pentru ca am draperie dar nu dispun de agatatoarele de plastic s-o pot prinde pe sina, pentru ca cineva se pare ca le-a subtilizat), incerc sa-mi inchipui ca nu e chiar atat de devreme, si ca as mai putea citi ceva daca tot m-am trezit mai devreme, si pornesc in cautarea cafelei care implica o procedura neobisnuita. adica, iau cana de cafea pe care o tin in camera impreuna cu lingurita cu tot, si ma deplasez in capatul celalalt al coridorului, unde este situata asa-zisa bucatarie (cel mai oribil amplasament caruia i se zice bucatarie). ajunsa acolo, mai spal cana o data, sa elimin eventualul praf depus, o umplu cu apa rece si o introduc in cuptorul cu microunde. dupa 2 minute (2 minute in care efincientizez timpul, mergand la baie si spalandu-ma pe dinti) adaug cafeaua instant, zahar si lapte, exact in aceasta ordine. apoi ma retrag la fel de finut cum am venit, de frica mülldienst-ului (serviciu la sortat si dus gunoiul), care impune distanta fata de bucatarie. intre timp mananc ceva, adica pun ceva intre traditionalel "painici", "chiflute" si se naste un sandvis. imi strang putin in camera, ca e mica si daca nu tin ordine se face si mai mica, imi aliniez pantofii, strang gunoiul din camera, si ma indrept din nou spre bucatarie pentru a arunca gunoiul, am devenit deja experta, plastic la plastic, hartie la hartie, ramasite la ramasite. cam aici intervine si dusul de dimineata, pentru ca au cam plecat toti in acest moment al zilei. aceasta este totodata ultima etapa a programului de dimieata, pentru ca imi strang lucrurile si ma indrept spre biblioteca. la biblioteca trebuie ocupat un dulapior pentru geanta si geaca, nu ai voie numa cu apa, penar si hartii. fiind multi studiosi, de multe ori n-am gasit dulapior gol si a trebuit sa astept. dupa ce mi-am lasat geanta ma indrept inspre "mensa" (cantina), etajul 1 bufetul de salate. am incercat sincer de 2 ori sa-mi iau ceva cald, ceva preparat german, de fiecare data m-am ales cu dureri de stomac, astfel incat am abandonat acest gand, savurand tot felu de salate cu sosuri, pe care ti le pui singur in farfurie (farfuria se cantareste, 50g=50 centi). dupa acest pranz copios ma indrept cu mare elan inspre biblioteca. stau in general pana la 7 jumate 8 desi e deschis pana la 9, da dupa 8 mai stau doar tocilarii, si eu nu ma numar printre ei. la orele serii pornesc inspre casa, mai intru la magazin daca imi mai trebuie ceva , si ma retrag in camera. deschid calculatoru, mai citesc ceva, eventual mai socializez in drum spre baie sau bucatarie (sunt ambele in cealalta parte a coridorului), si cam asa trece si seara. cu mici variatiuni pe aceeasi tema reiau programul si ziua urmatoare!

powered by umweltliebe in pastile efervescente dizolvate in apa chioara!!

germania mama!!

Ieri, pentru prima oara de cand sunt aici, pot spune ca m-am simtit bine, in sensul ca am socializat cu oameni, am lasat timpul sa treaca in mod placut, fara a taia zile in agenda, sau a-mi nota diverse lucruri de facut, doar pentru a-mi umple timpul urmatoarelor zile. S-a organizat un gratarel de camin la care am participat cu carne de pui si voie buna. fiecare a adus cate ceva de mancare, mai mult pentru el, putinii din grup care erau nemti nu ofereau celorlalti din mancarea lor, astfel incat toata lumea, cu mici exceptii, manaca din mancarea proprie. cei mai darnici au fost insa niste camerunezi, marcel si eric, care vorbeau surprinzator de bine germana cu un accent simpatic francez. cu ocazica asta am aflat ca in camerun se vorbeste oficial engleza si franceza, dar acasa vorbesc un fel de limba a lor (de fapt exista vreo 200 de "limbi materne" ale lor), cei 2 camerunezi avand limbi materne diferite si vorbeau in franceza unul cu celalalt. foarte interesant! in rest lumea era destul de anosta: o nemtoaica, veronica, care avea o infatisare destul de balcanica, studenta la industrie alimentara, era posesoara gratarului pe care se prajeau gratarele, povestea cu mare entuziasm despre un super-cantar primit de ziua ei; pilar, o spanioloaica silfida, studenta la medicina, vorbea intr-o germana deosebita cu iz spaniol despre familia ei din barcelona; tim, organizatorul gratarului, student la ceva tehnic, un olandez de origine germana, ne-a explicat ca trebui sa spunem netherland si nu holland; thomas, care eu personal cred ca e de origine maghiara, dupa cum vorbea, despre care nu am ce sa adaug, pentru ca n-am retinut nimic din ce a zis; si inca niste alte personaje pasagere, carora nu le-am retinut numele si spusele. printre carnuri s-au purtat discutii despre studii doctorale, copii, obiceiurile diferitelor tarii, mancare, viitor ... "festinul" s-a stins pe la orele 11 ale germaniei, fiecare retragandu-se in vastele sale apartamente, majoritatea pentru a vorbi pe skype sau messenger, restul pentru a dormi, probabil.

cand nu suntem in tara noastra trebuie sa citim semnele, tablitele cu informatii, hartiile lipite, adica post-it-urile shi toate celelalte materiale care ar putea contine o informatie care ne-ar putea fi utila. de asemenea ar trebui sa nu luam suc si haine cu noi la biblioteca daca pe o tabla mare scrie ca hainele si sucul sunt interzise in sala de lectura; ar trebui sa nu incercam sa platim cu bani lichizi atunci cand pe un stalp scrie ca se poate plati doar cu cardul de cantina; ar trebui sa nu ne bagam in fata atunci cand exista un rand, la care se sta la coada etc. daca reusim sa indeplinim toate acestea avem toate sansele ca lumea sa ne treaca cu vederea, si sa nu trecem drept straini. in romania regulile nu sunt clare, nu sunt scrise pe toti stalpii. ne-am obisnuit sa urmam anumite reguli, oricat de complicate ar fi ele, astfel incat chestiile cele mai simple si mai practice ne scapa. cred ca astea sunt marile diferente, care cel putin pentru mine, nasc niste mici si simpatice greselute, de om care face pentru prima oara ceva.

powered by dc nam ce face imi fac